vrachtwagen thuis

Verkeersschool Joop Hagen Een toonaangevende rijschool in Deventer!

Vrachtwagen rijlessen

De beste rijschool in Deventer

Je hebt een rijbewijs C nodig als je een motorvoertuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg. bedraagt. Wat de toegestane maximummassa is valt te lezen op deel 1A van het voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I.

Als je ook een aanhangwagen of oplegger daarbij wilt trekken die zwaarder is dan 750 kilo, dan is het vrachtwagenrijbewijs (E achter C) verplicht.

Voorwaarden

Om je rijbewijs C te halen moet je je autorijbewijs hebben (B). Je mag al gaan lessen met 18 jaar, maar dan alleen in combinatie met Code 95. Ben je 21 jaar of ouder, dan is Code 95 niet verplicht.

Wil je het rijbewijs alleen privé gebruiken, dan kies je voor het rijbewijs C. Als je voor je werk een vrachtauto wilt besturen, moet je rijbewijs C met code 95 halen. Voor een kleinere vrachtauto of camper, kies je voor het rijbewijs C1 (eventueel met code 95). Voor een vrachtauto van meer dan 3500 kg, kiest je voor het rijbewijs C (eventueel met code 95). ​

Code 95

In deze richtlijn staat wat je als beroepschauffeur moet doen om chauffeur te worden en te blijven. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid. 

Hoeveel lessen heb je nodig?

Dat is moeilijk van te voren te bepalen en is afhankelijk van verschillende factoren zoals je aanleg, motivatie en ervaring. Na je aanmelding plannen we een eerste rijles. Na deze les bespreek je met de instructeur hoe het is gegaan. Ook krijg je dan het advies hoeveel rijlessen de instructeur denkt dat jij nodig hebt om je rijopleiding met succes af te sluiten.

Het examentraject

Het examentraject voor het rijbewijs C bestaat uit de volgende stappen:

Theorie-examen Rijbewijs / Vakbekwaamheid  RV1(Verkeer & Techniek), Theorie-examen Vakbekwaamheid  R2C / V2C (Administratie), Praktijkexamen C (85 minuten), Theorie-examen Vakbekwaamheid  V3C (Administratie), Praktische toets C *, Toets besloten terrein C *, *Verplicht voor personen van 18 tot en met 20 en voor chauffeurs die code 95 willen behalen.

Het praktijkexamen

Het examen begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna rijdt je binnen- en buiten de bebouwde kom en op verschillende soorten wegen. Tijdens het examen moet je aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel van het examen zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken. De duur van het examen is 85 minuten. Hoe gaat een praktijkexamen? Het CBR heeft er een filmpje over gemaakt: klik hier 

Direct actie ondernemen kom dan langs voor een persoonlijke kennismaking of neem contact op met een van de onderstaande contact buttons:

 

 

Voor al uw rijlessen in Deventer, Joop Hagen!