camper

Verkeersschool Joop Hagen Een toonaangevende rijschool in Deventer!

C1 Camper of kleine vrachtauto

De beste rijschool in Deventer

Camper zwaarder dan 3500 kg?

Reizen met een camper wordt steeds populairder. Dat snappen wij helemaal. Voor campers lichter dan 3500 kg is een gewoon B-rijbewijs voldoende. Is de camper zwaarder, dan moet de chauffeur minstens een C1-rijbewijs hebben. Investeer in een ontspannen vakantie en lees verder!

Wil je een grote camper of een lichte vrachtauto besturen? Dan hebt je een camper rijbewijs nodig, officieel categorie C1. Maar hoe zit dat nou met die gewichtsklasse. We leggen het graag uit. De veelgelezen term ten aanzien van gewichten van voertuigen is de toegestane maximum massa. Maar wat is dat nou eigenlijk. De toegestane maximum massa (TMM) is het gewicht van het lege voertuig plús het laadvermogen. Je vindt de TMM op het kentekenbewijs. Met het C1 rijbewijs mag je een camper of kleine vrachtauto besturen waarvan de TMM meer bedraagt dan 3.500 kg maar minder dan 7.500 kg.

C1 en aanhanger

Steeds vaker zien we campers op de weg, met daarachter een aanhanger voor bijvoorbeeld een kleine auto of motor. Hoe zit dat rijbewijs technisch?

Met een C1 rijbewijs mag je een aanhanger of oplegger met een TMM van 750 kg. achter je camper koppelen. Als je met een zwaardere aanhanger of oplegger wilt rijden hebt je rijbewijs C1E nodig. Met het C1E rijbewijs mag je rijden met een camper uit de C1 categorie (zwaarder dan 3.500 kg met een maximaal TMM van 7.500 kg) met daarachter een aanhanger of oplegger waarvan de TMM zwaarder is dan 750 kg. Wel is de voorwaarde dat de TMM van de totale combinatie niet meer is dan 12.000 kg.

De opleiding

De opleiding voor het rijbewijs C1 bestaat uit twee delen: een theoretisch- en een praktijkgedeelte. Om aan de opleiding voor het rijbewijs C1 te kunnen beginnen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B en ben je 18 jaar of ouder. 

Theorie

De theorie voor het rijbewijs C1 bestaat uit: examen vrachtauto rijbewijs RVM1 (Verkeer & Techniek).

Het theorie-examen moet met goed gevolg zijn afgelegd, voor we het praktijkexamen kunnen aanvragen.

Praktijk

Voor de lessen en het praktijkexamen stellen wij een kleine vrachtauto ter beschikking die dezelfde eigenschappen heeft als een camper. Onze ervaren instructeurs helpen je graag op weg.

Voor alle C-rijbewijzen, dus ook voor C1 en/of C1E is een medische keuring nodig. Ons advies: start dit traject voor je aan de opleiding begint. Het kan namelijk soms wat langer duren voor de goedkeuring binnen is. 

Zin in de vakantie (natuurlijk!) en klaar om vertrouwd, veilig en zelfverzekerd de weg op te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.  Wij bieden je graag een passende offerte en wensen je alvast een fijne vakantie!

Direct actie ondernemen kom dan langs voor een persoonlijke kennismaking of neem contact op met een van de onderstaande contact buttons:

 

 

Voor al uw rijlessen in Deventer, Joop Hagen!