Vrachtwagenrijles

Je hebt een rijbewijs C nodig als je een motorvoertuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg. bedraagt.

Wat de toegestane maximummassa is valt te lezen op deel 1A van het voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I.

Chauffeurs die met een combinatie vrachtauto-aanhangwagen of trekker-oplegger de weg op willen, zijn verplicht het rijbewijs E bij C te halen (C-E).

Voorwaarden

Om je rijbewijs C te halen moet je je auto rijbewijs hebben (B). Je mag al gaan lessen met 18 jaar, maar dan alleen in combinatie met Code 95.

Ben je 21 jaar of ouder, dan is Code 95 niet verplicht.

Wil je het rijbewijs alleen privé gebruiken, dan kies je voor het rijbewijs C. Als je voor je werk een vrachtauto wilt besturen, moet je rijbewijs C met code 95 halen. Voor een kleinere vrachtauto of camper, kies je voor het rijbewijs C1 (eventueel met code 95). Voor een vrachtauto van meer dan 3500 kg, kiest je voor het rijbewijs C (eventueel met code 95). ​

Code 95

In deze richtlijn staat wat je als beroepschauffeur moet doen om chauffeur te worden én te blijven.

Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid. 

Onze instructeurs

De lessen voor het rijbewijs C en C/E worden bij onze Verkeersschool gegeven door instructeurs die gespecialiseerd zijn in instructie op grote voertuigen. Zij volgen jaarlijks aanvullende trainingen om de kwaliteit te waarborgen.

Hoeveel lessen heb je nodig?

Dat is moeilijk van te voren te bepalen en is afhankelijk van verschillende factoren zoals je aanleg, motivatie en ervaring. Na je aanmelding plannen we een eerste rijles. Na deze les bespreek je met de instructeur hoe het is gegaan. Ook krijg je dan het advies hoeveel rijlessen de instructeur denkt dat jij nodig hebt om je rij-opleiding met succes af te sluiten.

Wil je van tevoren weten wat de rijopleiding ongeveer gaat kosten? Maak dan een afspraak voor zo’n (eerste) rijles. Tijdens de evaluatie van die les geeft de instructeur een eerlijk advies. 

De opbouw van de opleiding

De rijlessen worden de gehele week door gegeven, overdag, ‘s avonds en op zaterdag. Je kunt 1 keer in de week rijden of vaker. Vrijwel alles in overleg mogelijk. Snel iemand van het team van Joop Hagen spreken? Bel met 0570 635 036!

Het examentraject

Het examentraject voor het rijbewijs C bestaat uit de volgende stappen:

  • Theorie-examen Rijbewijs + Vakbekwaamheid deel 1 (Verkeer & Techniek): meerkeuzevragen
  • Theorie-examen Vakbekwaamheid C deel 2 (Administratie): meerkeuzevragen 
  • Praktijkexamen C (85 minuten) 
  • Theorie-examen Vakbekwaamheid C deel 3 (Administratie): drie cases met gesloten vragen*
  • Praktische toets C *
  • Toets besloten terrein C *
    *Verplicht voor personen van 18 tot en met 20 en voor chauffeurs die code 95 willen behalen.

Slaag je voor deel 1 en 2 èn heb je de verklaring van medische geschiktheid op zak, dan kun je alvast starten met de rij-opleiding. Ook kun je al praktijkexamen C doen, je bent echter nog niet vakbekwaam.

Het praktijkexamen

Het examen begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna rijdt je binnen- en buiten de bebouwde kom en op verschillende soorten wegen. Tijdens het examen moet je aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel van het examen zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken.

Tevens krijg je te maken met een zogenaamde navigatie opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. De examinator bepaalt de bestemming. Voor het plannen van de route mag je een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Als je de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoordelijke keuzes maakt in het verkeer. De duur van het examen is 85 minuten.

Hoe gaat een praktijkexamen? Het CBR heeft er een filmpje over gemaakt: klik hier

Geslaagd?

Als je bent geslaagd voor alle examens en je hebt de praktijktoetsen bij de verkeersschool goed afgerond, dan krijg je een code vakbekwaamheid (de Code 95 ) op je rijbewijs. Deze code is vijf jaar geldig. Je kunt hem alleen verlengen als je in vijf jaar tijd in totaal 35 uur nascholing volgt. Dat is ongeveer één dag per jaar. Als je in het bezit bent van een rijbewijs C met code vakbekwaamheid, kun je ook het praktijkexamen doen voor het rijbewijs CE (trekkeroplegger of vrachtauto met aanhangwagen). De code vakbekwaamheid wordt, na het behalen van het CE rijbewijs, dan ook achter de categorie CE op het rijbewijs geplaatst.

Vragen?
Mochten er nog vragen zijn, neem dan contact met ons op of kom langs op de vestiging!

  • EW3A1114
  • EW3A1073