Auto + aanhangwagen

Je hebt voor privé of zakelijk je BE rijbewijs nodig. Of je wilt gewoon beter kunnen manouvreren met je paardentrailer of caravan, of… Wat je reden ook is om je E achter B te willen halen, onze ervaren instructeurs geven je graag alle tips en tricks om relaxed met een combinatie de weg op te gaan.

In Nederland heb je, als je met een aanhanger wilt rijden, niet altijd E achter B nodig (BE rijbewijs). Als je een aanhanger wilt trekken die maximaal 750 kilo is of een zwaardere aanhanger maar de hele combinatie (auto plus aanhanger) is niet zwaarder is dan 3500 kilo, dan volstaat rijbewijs B. (Kijk wel naar het maximum toegestane trekgewicht van je auto)!

Het BE rijbewijs heb je dus nodig als je een aanhanger, trailer of caravan wilt trekken en de totale toegestane maximum massa (gewicht) is gelijk aan of meer dan 3.500 kilo.

Is de aanhanger zwaarder dan 3.500 kg? Dan is het in bepaalde gevallen toch mogelijk om met rijbewijs BE te blijven rijden.  Dit is echter afhankelijk van technische aspecten. Welke dat zijn vertellen we je graag. 

Theorie niet nodig!

Voor velen een opluchting, je hoeft voor het rijbewijs E geen theorie-examen af te leggen! Voor het praktijkexamen is enige theoretische kennis van bijvoorbeeld kentekenbewijzen wel nodig en daar besteden we tijdens de praktijklessen natuurlijk ook voldoende aandacht aan.

Praktijkexamen

Bij het praktijkexamen let de examinator op een aantal punten, bijvoorbeeld:

  • je beheersing van de combinatie auto en aanhangwagen;
  • kijkgedrag;
  • of je goed voorrang verleent;
  • inhalen;
  • in- en uitvoegen;
  • rijden op kruispunten en rotondes;
  • bijzondere verrichtingen.

Bijzondere verrichtingen met een aanhangwagen lijken soms lastig, maar met behulp van onze instructeurs komt dat helemaal goed. Tijdens het examen worden een aantal bijzondere verrichtingen uitgevoerd waar wij je goed op voorbereiden.

Binnen een dag slagen!

Je eerste les is een intake les. De instructeur overlegd na deze les met jou hoeveel lessen er waarschijnlijk nodig zijn om jou om je praktijkexamen succesvol te laten verlopen. Je kunt vervolgens de opleiding in één dag volgen, afgesloten met het praktijkexamen, maar je kunt ook wekelijks één of meer uur rijden. Wat jij wilt!

Onze aanhangers worden getrokken door een Peugeot Expert en een Nissan Navara. Zie jij je al met deze stoere combinaties op de weg? Ga dan snel naar onze contactpagina.

Gezondheidsverklaring en machtigen rijschool

Om het praktijkexamen te kunnen aanvragen hebben we een geldige gezondheidsverklaring nodig en vragen we je ons te machtigen. Klik hier voor meer informatie.

  • EW3A1114
  • EW3A1073