Motorrijles

Sinds januari 2018 zijn er nieuwe regels ten gevolge van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Het motorrijbewijs is daardoor opgedeeld in drie categorieen:

1. A1: 
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

2. A2: 
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.

Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2

3. A: 

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW) 
 • Motor van de categorie A

Voor meer informatie verwijzen wij je graag door naar https://www.cbr.nl/11198.pp

Kleding

Tijdens de examens (voeruigbeheersing en verkeerssdeelneming) moet je voldoende beschermde kleding dragen. Draag daarom bij voorkeur kleding die is bedoeld om motor mee te rijden. Je broek moet je benen geheel bedekken. Je jas moet je bovenlichaam en armen geheel bedekken. De uitrusting moet dusdanig zijn dat het je kan beschermen tegen aanraking met het wegdek of de hete uitlaat. Daarnaast heeft je kleding bij voorkeur reflecterende kleuren.

Op de verkeersschool is motorkleding, regenkleding, helmen, handschoenen en motorlaarzen aanwezig. De praktijklessen voor de motor vinden zowel overdag, als in de avond, als op zaterdag plaats en dan mag je zelf kiezen of je 1 keer in de week wilt of meerdere keren. Wat alle aspecten betreft, zit je dus zelf achter het stuur!

De theorie

Om een rij-examen voor de motor te kunnen afleggen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat speciaal voor de motor. Om te mogen beginnen met motorrijlessen moet je in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs of het theoriecertificaat voor de motor hebben.

Bij Verkeersschool Joop Hagen worden theorielessen gegeven als voorbereiding op het theorie-examen. De vragen die wij je stellen, gaan op dezelfde manier als het theorie examen dat je bij het CBR aflegt. Deze vragen worden naderhand met je doorgenomen. Het computersysteem voor de oefenexamens is hetzelfde als dat het CBR gebruikt. Het theorie examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet hebben beantwoord, deze vragen zijn onverdeeld in ja/nee vragen, meerkeuze vragen en invulvragen. Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod. Er zijn ook theorieboeken te koop ter voorbereiding op het theorie-examen. Een goede theoretische opleiding is de basis voor de praktijk.

De theorielessen worden gegeven op iedere maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten bedragen € 10,00 per les. Je hoeft voor deze theorielessen niet te reserveren!

De praktijk!

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen:

 • voertuigbeheersing;
 • verkeersdeelneming.

Om deel te mogen nemen aan het examen Verkeersdeelneming moet je geslaagd zijn voor het examen Voertuigbeheersing. Na afloop van het examen ontvang je een uitslagformulier en als je geslaagd bent moet je die goed bewaren, want bij het examen Verkeersdeelneming moet je dat formulier kunnen tonen. Het examen Voertuigbeheersing is 1 jaar geldig.

Voertuigbeheersing

Het examen duurt 20 minuten en wordt afgenomen op een afgesloten terrein door een CBR examinator. Tijdens het examen laat je een aantal oefeningen (bijzondere verrichtingen) zien. Deze zijn gebaseerd op vaardigheden die je moet hebben om veilig en vloeiend aan het verkeer te kunnen deelnemen. Tijdens je rijlessen bereid je je hierop voor. In totaal zijn er 12 oefeningen, die onderverdeeld zijn in vier clusters. Uit ieder cluster is één oefening verplicht, verder doe je uit cluster twee tot en met vier steeds één extra oefening, welke oefening dat is bepaald de examinator. Van alle oefeningen moet je er 7 uitvoeren tijdens het examen. Je moet van deze 7 oefeningen er 5 met voldoende resultaat afleggen om geslaagd te zijn. Je mag elke oefening bij een onvoldoende één keer overdoen. Daarbij moet uit ieder cluster minimaal één oefening goed zijn. Laat dus op overtuigende wijze zien dat je de motor goed beheerst bij hoge en lage snelheid.
Voor meer informatie kun je kijken op de site van het CBR.

Verkeersdeelneming

Dit examen duurt 55 minuten en wordt door een CBR-examinator in Deventer-Schalkhaar afgenomen. In het examen Verkeersdeelneming laat je zien dat je je volgens de geldende regels op een veilige manier soepel door het verkeer voortbeweegt. Je rij-instructeur en de examinator volgen je in een auto. De examinator let onder andere op:

 • je kijkgedrag;
 • je plaats op de weg;
 • of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers;
 • of je de verkeersregels goed toepast;
 • of je ook in het verkeer de motor beheerst.

Gezondheidsverklaring en machtigen rijschool

Om examen te kunnen doen die de gezondheidsverklaring aan te vragen en ons te machtigen. Belangrijke informatie. Klik hier voor meer informatie.

 • EW3A1138a