Bromfietsrijles

  • EW3A1114
  • EW3A1073

Vanaf je zestiende mag je op een brom- of snorfiets rijden. Je moet dan wel in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Het bromfietsrijbewijs wordt uitgegeven door het CBR. Je krijgt dat rijbewijs als je geslaagd bent voor het theorie-examen bromfiets en het praktijk examen voor de bromfiets. In het theorie-examen wordt je kennis van verkeersregels en je verkeersinzicht getest. Je kunt al examen doen zodra je 15 ½ jaar bent!

Onze instructeurs zijn vanzelfsprekend heel ervaren in het geven van rijles en kunnen mede door deze bagage je uitstekend begeleiden naar je bromfietscertificaat. Wij lessen meestal in duo’s of in trio’s, omdat je op deze manier ook van elkaar kan leren. We bieden natuurlijk ook de mogelijkheid om individueel te lessen.

Het theorie-examen

Het examen bestaat uit 50 vragen: ja/nee vragen, meerkeuzevragen en open vragen. Je moet minstens 44 vragen goed beantwoorden. Binnen de verkeersschool worden er theorielessen gegevens als voorbereiding op het theorie-examen. De vragen die wij je stellen gaan op dezelfde manier als het theorie-examen dat je bij het CBR aflegt. Deze vragen worden naderhand met je doorgenomen. De vragen worden gesteld aan hand van beelden van verkeerssituaties. Het theorie examen toets je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeerinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod. Als je bent geslaagd voor je theorie, dan is dat 1,5 jaar geldig. In die tijd kun je dus praktijk-examen doen!

Theorieles

Joop Hagen organiseert iedere donderdag een speciale theorieles voor iedereen die een pakket heeft aangeschaft, zodat jij zo snel mogelijk je theorie kunt afronden!
Wij bieden ook een pakket aan waar al 4 theorielessen en het theorie-examen bij in zit. Mocht je niet genoeg hebben aan de 4 lessen, is er altijd een mogelijkheid om nog lessen bij te kopen.
Deze lessen vinden plaats van 16.45 tot 18.00 en worden gegeven in ons leslokaal aan de Hunneperkade 42, op slechts een kwartiertje lopen vanaf centraal station Deventer! Je hoeft voor deze theorielessen niet te reserveren. Je kunt al theorie-examen doen zodra je 15,5 jaar oud bent!

Op donderdag 26-12-2019 en 02-01-2020 zal er geen theorieles gegeven worden.

De praktijk!

Hoe gaan we te werk? De praktijklessen kun je op één dag afnemen en dan aansluitend examen doen, maar je kan ook meerdere dagen 1 of 2 uur rijden tot aan je examen. Het gaat om waarbij jij je het prettigst voelt!

Bel of kom langs voor de meest actuele examendatum!

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen daarna krijg je een ontvangertje, daarmee kun je de aanwijzingen en opdrachten van de examinator tijdens de rit horen. Het praktijkexamen duurt 25 minuten. De examinator volgt je op een eigen bromfiets. Je opleider mag meerijden op een eigen bromfiets. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • je beheersing van de bromfiets;
  • kijkgedrag;
  • of je goed voorrang verleent;
  • inhalen;
  • rijden op kruispunten en rotondes.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Geslaagd?
Als je bent geslaagd kun je bij het gemeentehuis in je woonplaats, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen!
Om bij de gemeente voor het rijbewijs in aanmerking te komen, moet je op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond. Pas als je in het bezit bent van je rijbewijs mag je op de bromfiets of snorfiets rijden.