Auto + aanhangwagen

Om in Nederland in een auto met aanhangwagen te mogen rijden, dien je in het bezit te zijn van een BE-rijbewijs. Met een slagingspercentage tot 85% zit je daarvoor bij Joop Hagen goed. Omdat de spelregels hieromtrent af en toe verwarrend kunnen overkomen en in januari 2013 nog zijn gewijzigd, hierbij even kort samengevat:

De rijbewijscategorie B (personenauto) geldt voor personenauto’s met een aanhanger van maximaal 750 kilo. Is de aanhanger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan als de toegestane maximum massa van beide voertuigen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo. De aanhanger mag wel zwaarder zijn dan de auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet blijken of de auto een dergelijke zware aanhanger wel mag en kan trekken.

Het BE rijbewijs is dus voor bestuurders van auto’s met aanhanger (of trailer, caravan) waarvan het gewicht van de totale toegestane maximum massa zwaarder is dan 3.500 kg.

Is de aanhanger zwaarder dan 3.500 kg? Dan is het in bepaalde gevallen toch mogelijk om met rijbewijs BE te blijven rijden.  Dit is echter afhankelijk van technische aspecten. Bel ons 0570 635 036 voor meer informatie.

Theorie niet nodig!

Voor het rijbewijs E hoeft je geen theorie-examen af te leggen. Wel is er voor het praktijkexamen enige theoretische kennis nodig, onder meer over kentekenbewijzen en controlehandelingen. Uiteraard schenken wij hieraan tijdens de praktijklessen voldoende aandacht!

Praktijkexamen

Bij het praktijkexamen dat je af gaat leggen, toetst de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • je beheersing van de combinatie auto en aanhangwagen;
  • kijkgedrag;
  • of je goed voorrang verleent;
  • inhalen;
  • in- en uitvoegen;
  • rijden op kruispunten en rotondes;
  • bijzondere verrichtingen.

Bijzondere verrichtingen met een aanhangwagen lijken soms lastig, maar met behulp van onze praktijklessen komt dat helemaal goed. Tijdens het examen worden een aantal bijzondere verrichtingen uitgevoerd. Uit onderstaand overzicht worden de nummers 1, 2 en 6 altijd tijdens het examen uitgevoerd. De examinator kiest er daarnaast nog twee uit:

1. Voorbereidings- en controlehandelingen
2.
In- en uitstappen
3. Hellingproef
4. Achteruit rijden
a.
Het in een rechte lijn achteruit rijden en stoppen terwijl de achterzijde van de voertuigcombinatie zich bevindt ter hoogte van een tevoren aangegeven plaats.
b. Het via een bocht achteruit rijden in een (denkbeeldige) inrit of garage, of naar (denkbeeldige) laadplaats.
5 Keren
a. Keren met gebruikmaking van een zijstraat
b. Keren door middel van een halve draai
6. Aan- en afkoppelen

Binnen een dag slagen!

De aanhangwagenrijopleiding wordt als dagopleiding aangeboden maar je kan ook wekelijks één of meer uur rijden. Eigenlijk is vrijwel alles mogelijk in overleg en dat is wel zo makkelijk!

We starten met een intake rijles waarin de instructeur beoordeelt in hoeverre de kandidaat het rijden met de aanhanger beheerst. Na de intake rijles volgt een advies voor welk pakket de kandidaat in aanmerking komt, om zodoende niet meer te betalen dan nodig is.

Je krijgt rijles in een Peugeot Expert of Nissan Navara. Dit zijn automaten, waardoor jij je volledig kunt richten op het autorijden. Zodra je geslaagd bent voor je examen, mag je wel gewoon met een handgeschakelde auto en aanhanger rijden (ervan uitgaande dat je auto de aanhanger mag trekken).

Gezondheidsverklaring en machtigen rijschool

Om examen te kunnen doen die de gezondheidsverklaring aan te vragen en ons te machtigen. Belangrijke informatie. Klik hier voor meer informatie.

  • EW3A1114
  • EW3A1073