VRACHTWAGEN

U hebt een rijbewijs C nodig als u een motorrijtuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Voor deze categorie geldt de minimum leeftijd van 18 jaar alleen als het rijbewijs wordt gehaald in combinatie met code 95. Zonder code 95 wordt de minimum leeftijd voor het C rijbewijs 21 jaar. De geldigheidsduur van het rijbewijs is vijf jaar.
Als u met dit motorrijtuig een aanhangwagen c.q. oplegger wilt trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dan is het rijbewijs E bij C wettelijk verplicht.

De lessen voor het rijbewijs C en C/E worden bij onze verkeersschool gegeven door instructeurs die gespecialiseerd zijn in instructie op grote voertuigen. Zij volgen jaarlijks aanvullende trainingen om de kwaliteit te waarborgen.

Na aanmelding wordt er een intake/ rijles afgenomen. Bij de eerste rijles krijg je een advies hoeveel rijlessen je nodig hebt om een goede kans van slagen te hebben, er wordt dan ook besproken wat de mogelijk heden zijn om het rijbewijs te behalen.

De rijlessen worden de gehele week door gegeven, overdag, 's avonds en op zaterdag, je kunt 1 keer in de week rijden maar je ook meerdere keren in de week rijden. Vrijwel alles in overleg mogelijk. Snel iemand van het team van Joop Hagen spreken? Bel met 0570 635 036!

Het examentraject

Het examentraject voor de kandidaat die alleen het rijbewijs C wil halen, ziet er als volgt uit:

• Theorie-examen Rijbewijs + Vakbekwaamheid deel 1 (Verkeer & Techniek): 50 meerkeuzevragen
• Theorie-examen Vakbekwaamheid C deel 2 (Administratie): 50 meerkeuzevragen
• Praktijkexamen C (85 minuten)
• Theorie-examen Vakbekwaamheid C deel 3 (Administratie): drie cases met elk 15 gesloten vragen*
• Praktische toets C (De gecertificeerde opleider neemt deze toets af onder toezicht van CCV.)*
• Toets besloten terrein C (De gecertificeerde opleider neemt deze toets af onder toezicht van CCV.)*
   * Verplicht voor personen van 18 tot en met 20 en voor chauffeurs die code 95 willen behalen.

Slaag je voor deel 1 en 2 en heb je de verklaring van medische geschiktheid op zak, dan kun je alvast starten met de rijopleiding. Ook kun je al praktijkexamen C doen, je bent echter nog niet vakbekwaam.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Dat is moeilijk te bepalen, de hoeveelheid rijlessen dat je nodig heb is afhankelijk van verschillende factoren zoals je aanleg, motivatie en ervaring. Wil je van tevoren weten wat de rijopleiding ongeveer gaat kosten dan kan je geheel vrijblijvend een proefles/intake rijles volgen, tijdens deze rijles kan de instructeur een globale inschatting maken over het aantal rijlessen je die nodig hebt om een goede kans van slagen te hebben.

Het praktijkexamen

Het examen begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna rijdt u binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het examen moet u aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel van het examen zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken.

Tevens krijgt u te maken met een zogenaamde navigatie opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rijdt u een deel van het examen uw eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar u heen rijdt. Voor het plannen van uw route mag u een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Als u de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat u laat zien dat u zelf verantwoordelijke keuzes maakt in het verkeer,de duur van het examen is 85 minuten.

Hoe gaat een praktijkexamen? Het CBR heeft er een filmpje over gemaakt:

Klik hier voor het filmpje.

 

Prijzen

Een overzicht van de prijzen:
Praktijkles C  (60 min.)        52,50
Praktijkles C  (45 min.)        39,38
Praktijkles C  (90 min.) €         78,75
 
Praktijkexamen C      295,00
 
Vakbekwaamheid deel 1 (Verkeer+Techniek) (32 uur les+boeken+examen)      490,00
Vakbekwaamheid deel 2 (Administratie) (16 uur les+boeken+examen)      245,00
Vakbekwaamheid deel 3 (10 uur les+boeken+examen)      200,00

Vakbekwaamheid - zelfstudie
Complete set vrachtwagen: 3 boeken + 4 x 7 uur internet examen training (incl BTW)      219,00

Internetopleiding + examentraining, ondersteund met 3 lesboeken (incl BTW)      299,50
Theorie aanvraag RV1        50,00
Theorie aanvraag VC2        50,00
Theorie aanvraag VC3        50,00
 
Praktische toets C      250,00
Toets besloten terrein C      250,00
 

Prijzen zijn exclusief BTW en exclusief de door het CBR verplichte eigen verklaring, die eenmalig aangevraagd dient te worden door de leerling. Hoe je deze eigen verklaring kan aanvragen, lees je hier.

  

Geslaagd! En dan..?

Als je bent geslaagd voor alle examens en je hebt de praktijktoetsen bij de verkeersschool goed afgerond, dan krijg je een code vakbekwaamheid (de code 95) op je rijbewijs. Deze code is vijf jaar geldig. Je kunt hem alleen verlengen als je in de vijf jaar tijd in totaal 35 uur nascholing volgt. Dat is ongeveer één dag per jaar. Als u in het bezit bent van een rijbewijs C met code vakbekwaamheid, kunt u ook het praktijkexamen doen voor het rijbewijs CE (trekkeroplegger of vrachtauto met aanhangwagen). De code vakbekwaamheid wordt, na het behalen van het CE rijbewijs, dan ook achter de categorie CE op het rijbewijs geplaatst.

Vragen?

Mochten er nog vragen zijn dan kunt u ons vanzelfsprekend telefonisch bereiken via 0570 635 036 of via het contactformulier.

Slagingspercentage bij 1e examen 2e kwartaal 2014
96 - 100% Motor
71 - 75% Personenauto
76 - 80% Personenauto + aanhanger

Referenties

 • Geweldige lessen gevolgd bij verkeerschool Joop Hagen. Niet alleen goede lessen maar ook leuke mensen die de lessen geven!

  Martijn Nijenhuis Deventer
 • Top praktijklessen, een rustige en fijne rij-instructeur die met af en toe een grapje de spanning van de eerste paar keer lessen er goed afhaalt.

  Debbie Theising Deventer
 • Super goede rijlessen met de motor! Goede uitleg en niet meer lessen dan nodig is. Ik kan niet anders zeggen dan: dit is de rijschool van Deventer!

  Jan-Erik van Beek Deventer
 • Goede rijlessen. Volgende week mijn TTT.
  Komt helemaal goed!

  Elvera Keurhorst Beemte, Gelderland
alle rechten voorbehouden