MOTORRIJBEWIJS

Sinds 19 januari 2013 zijn er nieuwe regels ten gevolge van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Het motorrijbewijs is daardoor opgedeeld in drie categorieen:

1. A1: Voor motorfietsen tot 125cc met een maximaal vermogen van 11kW. De minimum leeftijd voor examen is 18 jaar. Rijles mag je al volgen vanaf 17 jaar. Voor je examen dien je in het bezit te zijn van het theorie certificaat.
2. A2: Voor motorfietsen met een maximaal vermogen van 35kW. Voor dit rijbewijs dien je minimaal 20 jaar oud te zijn.
3. A: Voor motorfietsen met onbeperkt vermogen. Hiervoor dien je minstens 24 jaar oud te zijn en eerst het theorie certificaat te behalen of in het bezit zijn van een autorijbewijs. Als je minstens 2 jaar in het bezit bent van het A2 rijbewijs, dan kun je als je minimaal 22 jaar oud bent examen doen.

Voor een specificatie van alle nieuwe regels zoals die zijn opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu kun je hier terecht.

Kleding!

Tijdens de examens (voeruigbeheersing en verkeerssdeelneming) moet je voldoende beschermde kleding dragen. Draag daarom bij voorkeur kleding die is bedoeld om motor mee te rijden. Je broek moet je benen geheel bedekken. Je jas moet je bovenlichaam en armen geheel bedekken. De uitrusting moet dusdanig zijn dat het je kan beschermen tegen aanraking met het wegdek of de hete uitlaat. Daarnaast heeft je kleding bij voorkeur reflecterende kleuren.

Op de verkeersschool is motorkleding, regenkleding, helmen, handschoenen en motorlaarzen aanwezig. De praktijklessen voor de motor vinden zowel overdag, als in de avond, als op zaterdag plaats en dan mag je zelf kiezen of je 1 keer in de week wilt of meerdere keren. Wat alle aspecten betreft, zit je dus zelf achter het stuur!

De theorie

Om een rij-examen voor de motor te kunnen afleggen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat speciaal voor de motor. Om te mogen beginnen met motorrijlessen moet je in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs of het theoriecertificaat voor de motor hebben.

Bij Verkeersschool Joop Hagen worden theorielessen gegeven als voorbereiding op het theorie-examen. De vragen die wij je stellen, gaan op dezelfde manier als het theorie examen dat je bij het CBR aflegt. Deze vragen worden naderhand met je doorgenomen. Het computersysteem voor de oefenexamens is hetzelfde als dat het CBR gebruikt. Het theorie examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet hebben beantwoord, deze vragen zijn onverdeeld in ja/nee vragen, meerkeuze vragen en invulvragen. Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod. Er zijn ook theorieboeken te koop ter voorbereiding op het theorie-examen. Een goede theoretische opleiding is de basis voor de praktijk.

De theorielessen worden gegeven op iedere maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten bedragen € 10,00 per les. Je hoeft voor deze theorielessen niet te reserveren!

De praktijk!

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen:

 • voertuigbeheersing;
 • verkeersdeelneming.

Om deel te mogen nemen aan het examen Verkeersdeelneming moet je geslaagd zijn voor het examen Voertuigbeheersing. Na afloop van het examen ontvang je een uitslagformulier en als je geslaagd bent moet je die goed bewaren, want bij het examen Verkeersdeelneming moet je dat formulier kunnen tonen. Het examen Voertuigbeheersing is 1 jaar geldig.

Voertuigbeheersing

Het examen duurt 20 minuten en wordt afgenomen op een afgesloten terrein door een CBR examinator. Tijdens het examen laat je een aantal oefeningen (bijzondere verrichtingen) zien. Deze zijn gebaseerd op vaardigheden die je moet hebben om veilig en vloeiend aan het verkeer te kunnen deelnemen. Tijdens je rijlessen bereid je je hierop voor. In totaal zijn er 12 oefeningen, die onderverdeeld zijn in vier clusters. Uit ieder cluster is één oefening verplicht, verder doe je uit cluster twee tot en met vier steeds één extra oefening, welke oefening dat is bepaald de examinator. Van alle oefeningen moet je er 7 uitvoeren tijdens het examen. Je moet van deze 7 oefeningen er 5 met voldoende resultaat afleggen om geslaagd te zijn. Je mag elke oefening bij een onvoldoende één keer overdoen. Daarbij moet uit ieder cluster minimaal één oefening goed zijn. Laat dus op overtuigende wijze zien dat je de motor goed beheerst bij hoge en lage snelheid.

Verkeersdeelneming

Dit examen duurt 55 minuten en wordt door een CBR-examinator in Deventer-Schalkhaar afgenomen. In het examen Verkeersdeelneming laat je zien dat je je volgens de geldende regels op een veilige manier soepel door het verkeer voortbeweegt. Je rij-instructeur en de examinator volgen je in een auto. De examinator let onder andere op:

 • je kijkgedrag;
 • je plaats op de weg;
 • of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers;
 • of je de verkeersregels goed toepast;
 • of je ook in het verkeer de motor beheerst.

Prijzen

De actuele prijzen:

Motorrijles 60 min.        38,00
Motorrijles 90 min.        55,00
Motorrijles 120 min.        76,00
       
Praktijkexamen voertuigbeheersing        100,00
Praktijkexamen verkeersdeelneming        210,00
Theorie-examen aanvragen          40,00
Theorieles (iedere maandagavond van 19.30 tot 21.30)            10,00
Prive theorieles 60 min.        25,00
Huurprijs theorieboeken motor          10,00

Prijzen zijn exclusief de door het CBR verplichte eigen verklaring, die eenmalig aangevraagd dient te worden door de leerling.

Pakketten

Natuurlijk kun je bij Joop Hagen ook pakketten afnemen, die je desgewenst in delen kan betalen! We hanteren de spelregel: maximaal 1 pakket per persoon.

7 motorrijlessen incl. praktijkexamen voertuigbeheersing  60 min.      366,00
8 motorrijlessen incl. praktijkexamen verkeersdeelneming  60 min.      514,00
       
De Joop Hagen motor 2-daagse!        590,00
Dag 1: 7 praktijklessen (8.00-16.00)        
Dag 2: 3 praktijklessen + praktijkexamen verkeersdeelneming    

Tot slot kun je via onderstaande link kun je motoroefeningen van het CBR bekijken:
Motoroefeningen van het CBR


Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, bel dan gerust! We zijn bereikbaar via 0570 635 036 of vul het contactformulier in!

Slagingspercentage bij 1e examen 2e kwartaal 2014
96 - 100% Motor
71 - 75% Personenauto
76 - 80% Personenauto + aanhanger

Referenties

 • Geweldige lessen gevolgd bij verkeerschool Joop Hagen. Niet alleen goede lessen maar ook leuke mensen die de lessen geven!

  Martijn Nijenhuis Deventer
 • Top praktijklessen, een rustige en fijne rij-instructeur die met af en toe een grapje de spanning van de eerste paar keer lessen er goed afhaalt.

  Debbie Theising Deventer
 • Super goede rijlessen met de motor! Goede uitleg en niet meer lessen dan nodig is. Ik kan niet anders zeggen dan: dit is de rijschool van Deventer!

  Jan-Erik van Beek Deventer
 • Goede rijlessen. Volgende week mijn TTT.
  Komt helemaal goed!

  Elvera Keurhorst Beemte, Gelderland
alle rechten voorbehouden