NASCHOLING VRACHTWAGEN (CODE 95)

Bent u chauffeur en dient u voor uw code 95 nog punten te halen? Dan hoeft u niet verder te zoeken. Joop Hagen biedt deze trainingen aan tegen de scherpste tarieven in de regio. De combinatie van geboden flexibiliteit en scherpe prijzen is in Nederland ongeëvenaard!

In september 2009 is de Europese richtlijn ingegaan, die nieuwe eisen stelt aan de toegang tot het beroep van vrachtautochauffeur. Vanaf 7 september 2009 geeft CCV geen chauffeursdiploma's meer af voor vrachtautochauffeur. Een code op uw rijbewijs vervangt het CCV-B chauffeursdiploma. Deze code is vijf jaar geldig. 

De periodieke nascholing is verplicht voor alle chauffeurs die beroepsmatig een voertuig besturen van de categorieën C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE. Een beperkt aantal chauffeurs is vrijgesteld, zie daarvoor de site van het CBR.

Gecertificeerde opleidingsinstituur

De periodieke nascholing moet worden verzorgd door gecertificeerde opleidingsinstituut die gebruik maakt van gecertificeerde opleidingsmethoden. De divisie CCV van het CBR is de certificeerde instantie en houdt tevens toezicht op de uitvoering van de nascholingscursussen. Gevolgde nascholingsuren worden geregistreerd bij CCV. Zodra een chauffeur 35 uur nascholing heeft afgerond, geeft CCV dit door aan het RDW die het vastlegt in het rijbewijzenregister. Daarna kan de chauffeur naar het gemeentehuis voor een nieuw rijbewijs, voorzien van code 95. Verkeersschool Joop Hagen is een bij het CCV gecertificeerde instelling, bij ons kun je dus terecht voor deze nascholing!
De code 95 vervangt dus het aloude chauffeursdiploma. Tot en met 9 september 2015 (voor bus en touringcar) en t/m 9 september 2016 (voor vrachtauto) is het toegestaan om zonder code 95 op je rijbewijs bus, touringcar of vrachtauto te besturen. Daarna moet elke chauffeur code 95 op zijn/haar rijbewijs hebben, anders mag niet er niet worden gereden!

Vakbekwaamheidsperiode

Je nieuwe vakbekwaamheidperiode van 5 jaar (die je verkrijgt door 35 uur nascholing te volgen) wordt altijd “geplakt” aan de oorspronkelijke einddatum van je huidige vakbekwaamheidperiode. Als voorbeeld:

• je huidige vakbekwaamheid is geldig t/m 9 september 2015;
• in 2013 rond je je 35 uur nascholing af;
• je nieuwe vakbekwaamheid is dan geldig t/m 9 september 2020.

Je kunt hierin dus letterlijk vooruit werken!

Code 95 mogelijkheden

Verkeersschool Joop Hagen biedt een veelvoud van Code 95 trainingen aan:

 1. Het nieuwe rijden (W01)
 2. Techniek en veiligheid (U39)
 3. Communicatieve vaardigheden informatie (U14)
 4. Chauffeursdag (U24)
 5. Actualisering vakbekwaamheid (U45-3)

1. Het Nieuwe Rijden (W01)

Het Nieuwe Rijden is één van de onderdelen van de nascholing en het leert de chauffeur een veilige en zuinigere rijstijl aan.

Bij Het Nieuwe Rijden gaat het om relatief geringe aanpassingen van de rijstijl die veel opleveren. Het toepassen van enkele eenvoudige tips levert al direct een toename op in comfortabel rijden en veiligheid en een afname in brandstofverbruik. De uitgangspunten van Het Nieuwe Rijden zijn: vlot, veilig, comfortabel en energiebewust rijden. Maar Het Nieuwe Rijden is meer dan alleen rijstijl. Het richt zich op vier elementen: rijstijl, aankoopgedrag, bandenspanning en brandstofbesparende accessoires. Bij de trainingen Het Nieuwe Rijden staan een aantal zaken centraal: brandstofbesparing, anticiperende & defensieve rijstijl en veiligheid.

Uit praktijkresultaten blijkt dat het volgen van trainingen in Het Nieuwe Rijden bij wagenparken kan leiden tot een schadereductie van 30 tot 40%. Bovendien zijn besparingen tot 15% op de brandstofkosten te bereiken. Economisch gezien dus zéér aantrekkelijk.

Om een goed vergelijk te krijgen tussen de huidige manier van rijden en Het Nieuwe Rijden, rijdt de chauffeur eerst op zijn eigen manier. Na de rit wordt door een ervaren instructeur uitleg gegeven over Het Nieuwe Rijden. Met deze bagage en coaching van de instructeur (HNR trainer), wordt exact dezelfde route nogmaals gereden. Hieruit zal blijken dat dit een aanzienlijke brandstof besparing oplevert.

2. Techniek en Veiligheid (U39)

De cursist leert de basistechniek van het voertuig kennen, en leert zo in het geval van pech vervolgschades te voorkomen en de juiste diagnoses te stellen om hulpverlening adequaat te kunnen informeren.

Theorie

 • Techniek van de auto;
 • Meest voorkomende pechgevallen;
 • Veiligheid bij reparaties en strandingen;
 • Juist melden van storingen.

Praktijk

 • Diagnose stellen bij pechgevallen;
 • Uitvoering dagelijks onderhoud;
 • Uitvoering klein repressief onderhoud;
 • Storing zoeken in de praktijk;
 • Aan- en afkoppelen;
 • Sleepklaar maken.

De opleiding Techniek en Veiligheid telt mee voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs en vertegenwoordigt een waarde van 7 uren.

3. Communicatieve vaardigheden informatie (U14)

De chauffeur is het visitekaartje van het bedrijf. Hij of zij communiceert dagelijks met klanten, maar ook met collega’s, leidinggevenden en onbekenden onderweg. Met deze cursus leer je begrijpen hoe jijzelf en anderen in bepaalde situaties communiceren en reageren.

De chauffeur is vaak de enige contactpersoon die de klant in levende lijve ontmoet. Hij is de enige echte vertegenwoordiger van het bedrijf, hij is de laatste beslissende schakel in het contact tussen leverancier en klant.

Met de cursus communicatieve vaardigheden krijgt de chauffeur meer kennis van en inzicht in de wisselwerking tussen personen. Hij oefent vaardigheden om in praktijksituaties te reageren op een contactgerichte en klantvriendelijke manier, en leert in verschillende situaties te handelen vanuit een juiste beroepshouding ten opzichte van collega’s, leidinggevenden en vooral klanten.
Onderwerpen die tijdens de cursus communicatieve vaardigheden aan bod komen zijn onder andere representativiteit en beroepshouding, klantbenadering, commercieel gedrag, klachtenafhandeling, mondelinge communicatie, schriftelijke communicatie, omgaan met stressvolle situaties, conflicten en omgang met agressie.

4. Chauffeursdag (U24)

Steeds nadrukkelijker komt het kwaliteitsaspect van de dienstverlening in de dagelijkse beroepspraktijk van chauffeurs naar voren. Chauffeurs zijn het visitekaartje van het bedrijf en hebben direct contact met de klanten. Klantgericht communiceren is belangrijk voor het afwikkelen van vervoersopdrachten. Dit geldt ook voor de communicatie tussen chaufferus en hun leidinggevenden en collega's.

Deelnemers leren zich een representatieve houding aan te nemen naar klanten, leidinggevenden en collega's. Daarnaast leren ze beter communiceren en in bepaalde situaties vanuit een juiste beroepshouding te handelen.

 • Representativiteit en beroepshouding;
 • Klantbenadering, commercieel gedrag, informatie en functie;
 • Klachtenafhandeling;
 • Correcte mondelinge en schriftelijke communicatie;
 • Omgaan met stressvolle situaties.

5. Actualisering vakbekwaamheid (U45-3)

Doel van de opleiding is ontwikkelingen met betrekking tot het verkeersreglement , techniek en verkeer in het algemeen te behandelen en daarmee de algemene vakbekwaamheid op een hoger niveau te brengen. Zaken die aan de orde komen:

 • veilig rijgedrag;
 • invloed van andere weggebruikers;
 • snelheid en bochten;
 • voertuigeisen;
 • veiligheidsuitrusting en technische veiligheidssystemen;
 • handelen en hulpverlening bij ongevallen;
 • digitale tachograaf;
 • wet- en regelgeving;
 • fysieke en mentale gezondheid;
 • voeding;
 • alcohol, medicijnen en drugs.

Waarde voor de nascholing en minimale opleidingsduur: 7 uur.

Prijzen

 Dat Verkeersschool Joop Hagen de scherpste prijzen in de regio hanteert, blijkt wel uit onderstaande overzicht. Profiteer snel!

Chauffeursdag  100,00
Communicatieve en sociale vaardigheden  100,00
Techniek en veiligheid  100,00
Actualisering kennis regels  100,00
Het Nieuwe Rijden  250,00
alle prijzen zijn excl. BTW en afmeldkosten CCV/CBR

 

Aankomde cursusdata!

Voor de nascholing code 95 zijn een aantal data ingepland in de komende maanden. Deze lesdagen zijn gepland op zaterdag zodat je (meestal) geen vrij hoeft te nemen. Wil je deelnemen aan 1 of meerdere lesdagen? Neem dan snel contact op met ons kantoor, want VOL=VOL!

 • Communicatieve vaardigheden
 • Techniek en veiligheid
 • Chauffeursdag
 • Actualisering kennis regels chauffeur

Alle lessen worden gegeven op onze lokatie aan de Brinkgreverweg te Deventer, die overigens gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer.

Flexibiliteit

Verkeersschool Joop Hagen begrijpt als geen ander dat flexibiliteit een cruciaal aspect is in uw planning. Daarom proberen wij altijd maximaal met u mee te denken. Bel ons op 0570 635 036 en ervaar wat wij verstaan onder flexibiliteit!

Vragen?

Voor vragen of het maken van een vrijblijvende afspraak kunt u ons altijd bellen op 0570 635036, bereiken via het contactformulier of mail.

Slagingspercentage bij 1e examen 2e kwartaal 2014
96 - 100% Motor
71 - 75% Personenauto
76 - 80% Personenauto + aanhanger

Referenties

 • Geweldige lessen gevolgd bij verkeerschool Joop Hagen. Niet alleen goede lessen maar ook leuke mensen die de lessen geven!

  Martijn Nijenhuis Deventer
 • Top praktijklessen, een rustige en fijne rij-instructeur die met af en toe een grapje de spanning van de eerste paar keer lessen er goed afhaalt.

  Debbie Theising Deventer
 • Super goede rijlessen met de motor! Goede uitleg en niet meer lessen dan nodig is. Ik kan niet anders zeggen dan: dit is de rijschool van Deventer!

  Jan-Erik van Beek Deventer
 • Goede rijlessen. Volgende week mijn TTT.
  Komt helemaal goed!

  Elvera Keurhorst Beemte, Gelderland
alle rechten voorbehouden