AUTO MET AANHANGWAGEN

Om in Nederland in een auto met aanhangwagen te mogen rijden, dien je in het bezit te zijn van een BE-rijbewijs. Met een slagingspercentage tot 85% zit je daarvoor bij Joop Hagen goed. Omdat de spelregels hieromtrent af en toe verwarrend kunnen overkomen en in januari 2013 nog zijn gewijzigd, hierbij even kort samengevat:

De rijbewijscategorie B (personenauto) geldt voor personenauto's met een aanhanger van maximaal 750 kilo. Is de aanhanger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan als de toegestane maximum massa van beide voertuigen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo. De aanhanger mag wel zwaarder zijn dan de auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet blijken of de auto een dergelijke zware aanhanger wel mag en kan trekken.

Het BE rijbewijs is dus voor bestuurders van auto's met aanhanger (of trailer, caravan) waarvan het gewicht van de totale toegestane maximum massa zwaarder is dan 3.500 kg.

Is de aanhanger zwaarder dan 3.500 kg? Dan is het in bepaalde gevallen toch mogelijk om met rijbewijs BE te blijven rijden.  Dit is echter afhankelijk van technische aspecten. Bel ons (0570 635 036) voor meer informatie.

Theorie niet nodig!

Voor het rijbewijs E hoeft je geen theorie-examen af te leggen. Wel is er voor het praktijkexamen enige theoretische kennis nodig, onder meer over kentekenbewijzen en controlehandelingen. Uiteraard schenken wij hieraan tijdens de praktijklessen voldoende aandacht!

Praktijkexamen

Bij het praktijkexamen dat je af gaat leggen, toetst de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 • je beheersing van de combinatie auto en aanhangwagen;
 • kijkgedrag;
 • of je goed voorrang verleent;
 • inhalen;
 • in- en uitvoegen;
 • rijden op kruispunten en rotondes;
 • bijzondere verrichtingen.

Bijzondere verrichtingen met een aanhangwagen lijken soms lastig, maar met behulp van onze praktijklessen komt dat helemaal goed. Tijdens het examen worden een aantal bijzondere verrichtingen uitgevoerd. Uit onderstaand overzicht worden de nummers 1, 2 en 6 altijd tijdens het examen uitgevoerd. De examinator kiest er daarnaast nog twee uit:

1. Voorbereidings- en controlehandelingen
2.
In- en uitstappen
3. Hellingproef
4. Achteruit rijden
a.
Het in een rechte lijn achteruit rijden en stoppen terwijl de achterzijde van de voertuigcombinatie zich bevindt ter hoogte van een tevoren aangegeven plaats.
b. Het via een bocht achteruit rijden in een (denkbeeldige) inrit of garage, of naar (denkbeeldige) laadplaats.
5 Keren
a. Keren met gebruikmaking van een zijstraat
b. Keren door middel van een halve draai
6. Aan- en afkoppelen

Binnen een dag slagen!

De aanhangwagenrijopleiding wordt als dagopleiding aangeboden maar je kan ook wekelijks één of meer uur rijden. Eigenlijk is vrijwel alles mogelijk in overleg en dat is wel zo makkelijk!

We starten met een intake rijles waarin de instructeur beoordeelt in hoeverre de kandidaat het rijden met de aanhanger beheerst. Na de intake rijles volgt een advies voor welk pakket de kandidaat in aanmerking komt, om zodoende niet meer te betalen dan nodig is.

Je krijgt rijles in een Nissan Navara. Dit is een automaat, waardoor jij je volledig kunt richten op het autorijden. Zodra je geslaagd bent voor je examen, mag je wel gewoon met een handgeschakelde auto en aanhanger rijden (ervan uitgaande dat je auto de aanhanger mag trekken).

Pakketten:
4 rijlessen BE (45 min.) inclusief praktijk-examen! 340,00
6 rijlessen BE (45 min.) inclusief praktijk-examen! 400,00
8 rijlessen BE (45 min.) inclusief praktijk-examen! 465,00
10 rijlessen BE (45 min.) inclusief praktijk-examen! 530,00

Dagopleiding:
Je start met een intake-les (1,5 uur, los van dagopleiding)
In deze test wordt uitgelegd wat er van je wordt verwacht op het examen.
Daarnaast wordt beoordeeld of een dagopleiding de slimste keuze voor jou is.

Praktijk:
Intake-les (1,5 uur) 63,00
Losse rijles (45 min.) 31,87
Losse rijles (60 min.) 42,50
Praktijk-examen 215,00


Prijzen zijn exclusief de door het CBR verplichte eigen verklaring, die eenmalig aangevraagd dient te worden door de leerling.

Vragen?

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, neem dan even contact op met het team van Joop Hagen. Wij zijn te bereiken via 0570 635 036 of het contactformulier.

Natuurlijk kun je ook via de social media (Twitter, Facebook) contact met ons opnemen of je telefoonnummer achterlaten. Wij zorgen er dan voor dat je gebeld wordt (natuurlijk kun jij zelf het tijdstip aangeven!).

Kortom, je zit zelf achter het stuur!

Slagingspercentage bij 1e examen 2e kwartaal 2014
96 - 100% Motor
71 - 75% Personenauto
76 - 80% Personenauto + aanhanger

Referenties

 • Geweldige lessen gevolgd bij verkeerschool Joop Hagen. Niet alleen goede lessen maar ook leuke mensen die de lessen geven!

  Martijn Nijenhuis Deventer
 • Top praktijklessen, een rustige en fijne rij-instructeur die met af en toe een grapje de spanning van de eerste paar keer lessen er goed afhaalt.

  Debbie Theising Deventer
 • Super goede rijlessen met de motor! Goede uitleg en niet meer lessen dan nodig is. Ik kan niet anders zeggen dan: dit is de rijschool van Deventer!

  Jan-Erik van Beek Deventer
 • Goede rijlessen. Volgende week mijn TTT.
  Komt helemaal goed!

  Elvera Keurhorst Beemte, Gelderland
alle rechten voorbehouden